Boktips


Träbåtar

Träbåtar "Sverige har en unik skatt av gamla fritidsbåtar i trä. Med lite tur kan man under en sommar möta allt från jättelika skärgårdskryssare och snabba motorjakter till seriebyggda ruffbåtar och små seglare.
   Träbåten kräver mycket tid - men den ger också stora upplevelser tillbaka. I boken berättas om ljumma sommarseglingar, tålamodsprövande renoveringsarbete och mullrande framfart över plattvatten.
   Träbåtsägarna berättar om hur båten utmanar till att lösa problem och förlöser samtidigt kreativitet. Boken beskriver vård och bevarande av träbåtar men förklarar också varför en träbåtsägare lär sig älska sin farkost.
  Är detta nostalgi? Inte enbart. Precis som andra gamla bruksföremål berättar träbåten en historia om människors villkor, en historia som kan ge välbehövliga perspektiv på tillvaron. Träbåten bär alltså på ett påtagligt arv. Ett ordlöst men ändå viktigt arv som förtjänas att återges och bemötas med respekt. Det gör författarna till den här boken".


Förord

Vi ville göra en bok om träbåtar, eftersom vi båda har vuxit upp med träbåtar och tycker att vi vet något om träbåtens speciella väsen. När man har legat under fördäck och lyssnat till skvalpet mot bordläggningen, knirkandet i riggen och känt dofterna av fernissa och pigment ...när en klar juli morgon atmosfären av sommartorr mahogny och bensin har slagit emot en då dörrarna till ruffen slås upp ...när man har visslat för sig själv under täckningen med en burk rå linolja i näven en januarikväll med minus tio grader utomhus och andedräkten står som en kvast ur munnen ...då har man upplevt något av allt det där som träbåtens egenart består i.
   Den här boken handlar om fritidsbåtar byggda av trä. Vi har försökt beskriva vad som är vackert, roligt, skönt, praktiskt och bra med träbåtar. Träbåten kräver arbete, men den ger också mycket tillbaka. En välskött träbåt skänker stolthet, självkänsla och hög status åt sin ägare. Rustningsarbetet, gemenskapen, den fantasi och kreativitet som släpps loss - allt är en del av den stora träbåtsupplevelsen. Inget land har som Sverige en sådan unik skatt av gamla fritidsbåtar i trä. På de följande sidorna presenterar vi några av dem.

Bergshamra och Lidingö i december 1998

Andreas af Malmborg och Ola Husberg


Kreugervimpel

I träbåtar presenteras flera sinsemellan mycket olika nöjesbåtar. Kosterbåten som förr ägdes och seglades av varvsarbetare i båtlag, och lyxjakten som tändstickskungen Ivar Kreuger använde som representationsfartyg. Här finns segelbåtar och motorbåtar, de flesta gamla men också en helt ny. Vi följer ett bygge från kölsträckning fram till montering av den sista nosplåten.

I träbåtar möter vi också träbåtsfolket och deras tankar, drömmar och hantverkskunnande bakom varje projekt. Från prylsamlaren som själv utför varje reparation till styrelseordföranden som betraktar sin segelbåt som ett konstverk och aldrig skulle röra vid klenoden med hyvel och sandpapper.


Ovanstående text och bilder är hämtad ur boken som innehåller 152 sidor med fantastiska bilder och lika fantastiska berättelser.
 
Tillbaka